Symposium ‘Musici in de Zorg’

banner-mailchimp

Op donderdagmiddag 27 juni 2019 vond het mini-symposium ‘Musici in de Zorg’ plaats in NEUSHOORN te Leeuwarden. Sprekers waren prof. Rineke Smilde, lector aan de Hanzehogeschool van Groningen, neuropsycholoog en afgestudeerd gitarist & zanger Gert-Jan de Haas en Philip Curtis, artistiek leider van EMBRACE Nederland. Zij lieten ieder op hun eigen manier hun licht schijnen op de laatste ontwikkelingen rondom de inzet van muziek in de zorg, vandaag én in de toekomst. De organisatie was in handen van Stichting EMBRACE Nederland en CityProms.

Over de sprekers

rineke-smilde-2016

Rineke Smilde

Rineke Smilde is lector Lifelong Learning in Music aan het Prins Claus Conservatorium (PCC) van de Hanze Hogeschool in Groningen en Professor muziekpedagogiek aan de University of Music and Performing Arts in Wenen. Ze stond aan de wieg van de modules Music & Dementia (M&D) en ‘Meaningful Music in Health Care’ (MiMiC).

MiMiC is het huidige project waar het lectoraat van het PCC en de onderzoeksgroep van het Universitair Medisch Centrum (sinds 2016) aan werkt. M&D en MiMiC zijn samengevoegd in de nieuwe mastermodule Music & Healthcare. Het gaat hierbij om de ontwikkeling van een innovatieve artistieke praktijk waarbij muziek ingezet wordt in de zorgpraktijk voor kwetsbare patiënten.

mg_7867

Gert-Jan de Haas

Gert-Jan de Haas (1963) is neuropsycholoog, afgestudeerd gitarist en zanger. Hij is directeur van NAR-Lab, en adviseert zorg -en hulpverleners die vastlopen bij de zorg voor mensen met complexe neurologische problemen. Hij houdt zich bezig met de relatie tussen hersenen en gedrag in de breedste zin van het woord en adviseert individuen, groepen en organisaties. Ook is hij betrokken bij de diagnostiek en behandeling van patiënten met complexe problematiek in Nederland en België. Gert-Jan de Haas is gastdocent aan de AVG-opleiding in Rotterdam, publiceert, geeft interviews, doet wetenschappelijk onderzoek en geeft lezingen in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij onder andere vaste consulent bij De Nationale Opera en Ballet en voor het CCE. Een aantal dagen per jaar is hij in de opnamestudio te vinden om muziek op te nemen en uit te brengen.

philipcurtis

Philip Curtis

Philip Curtis is schrijver en internationaal ontwikkelaar van dramatrainingen voor musici. Hij is artistiek directeur van EMBRACE Nederland en is begonnen met muziek maken in sociale contexten op uitnodiging van Yehudi Menuhin, om ‘founding musician’ van Live Music Now in Londen te worden. Philip Curtis is als docent werkzaam voor de internationale masteropleiding New Audiences and Innovative Practice aan het Prins Claus Conservatorium (PCC) en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en, samen met Dr. Rineke Smilde, co-ontwikkelaar van de ‘Music and Dementia’ masters module (nu Music & Healthcare). Hij gelooft in muziek als een onmisbaar gereedschap voor medewerkers en mantelzorgers in de zorg. Hij is ontwikkelaar van trainingen en de implementatie hiervan, en met het team van EMBRACE Nederland creëert hij nieuwe mogelijkheden voor musici om in sociale contexten te werken.

Inspired by CityProms

De Stichting EMBRACE Nederland werkt intensief samen met het openlucht klassieke muziek festival CityProms, dat van 27 tot en met 30 juni 2019 wordt georganiseerd in Leeuwarden. Het CityProms Festival is het podium waar een deel van het werk van EMBRACE Nederland aan het publiek wordt getoond.