Workshopserie Muziek & Dementie

EMBRACE Nederland ontwikkelde De Workshopserie Muziek & Dementie om het welbevinden van mensen met dementie te verbeteren.
De workshops met ‘muzikale improvisatie’ vergroten het welzijn van de mensen met dementie, verbeteren hun gemoedstoestand, eet- en slaapgedrag en dragen bij aan minder agressief gedrag. Ook blijken mensen na een aantal workshops in staat te zijn tot ‘nieuwe herinneringen’.

De workshops en een serie trainingen bieden zorgmedewerkers en mantelzorgers handvatten om op een andere (niet-talige) manier te communiceren met dementerende mensen. Dat is erg goed voor de (werk)sfeer.

Wat is de filosofie achter het EMBRACE-project Muziek & Dementie?  Bekijk het hier:


Wat houdt een workshop Muziek & Dementie in?  Bekijk het hier:

Wat gebeurt er tijdens de workshops?

De workshop bestaat uit acht sessies. Elke sessie duurt ongeveer drie uur. De musici spelen eerst een korte compositie die ze speciaal voor deze groep hebben gemaakt. Daarna ontwikkelen zij, al improviserend, kortere en langere muziekstukken en stimuleren ze de bewoners om mee te doen.

 

Wie doen er mee?

Er kunnen acht tot tien bewoners met dementie meedoen. Drie tot vijf medewerkers en minstens drie professionele musici zijn bij de workshops betrokken. Deze musici hebben de module ‘Muziek en Dementie’ in de Master of Music gevolgd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

 

Trainingen voor medewerkers en mantelzorgers

Onderdeel van de workshopserie zijn drie speciaal ontwikkelde trainingen voor medewerkers en mantelzorgers.

Deze trainingen bestaan uit eenvoudige en effectieve oefeningen met geïmproviseerde en gecomponeerde muziek en geven handvatten om via muziek en zang contact te maken met dementerende mensen. De deelnemers hoeven geen muzikale achtergrond te hebben.

De trainingen worden gegeven door de workshopleider en een muziektherapeut.

 

Interesse voor een workshopserie?

Wilt u weten wat de muziekworkshops voor uw cliënten kunnen betekenen?
Wij komen graag bij u langs voor een gesprek!

* Verplichte velden

Start typing and press Enter to search