De kracht van muziek op afstand

Embrace Nederland heeft het programma Muziek en Dementie coronaproof gemaakt. We geven de workshops Muziek en Dementie nog steeds live onder strikte RIVM-regels. Maar het is ook mogelijk online via de iPad of een ander beeldscherm deel te nemen aan de workshop.

Embrace-musici Karen Langendonk en Manja Smits gaven afgelopen zomer vier sessies aan bewoners van Verzorgd wonen Bos- en Meerzicht in Oudemirdum. De musici verbleven niet fysiek met de mensen in een ruimte, maar maakten via het beeldscherm een verbinding met de deelnemers. Natuurlijk met live muziek.

Wennen aan het beeldscherm

Dat was in het begin spannend, vertelt fluitiste en zangeres Karen Langendonk: “We waren best nerveus, zouden we het wel levend genoeg kunnen maken? Dat ging verrassend goed. De deelnemers moesten wel even wennen aan het beeldscherm. Maar er ontstond een fijne sfeer, met veel interactie met ons en tussen de deelnemers onderling. Dat is erg mooi om mee te maken.”

De rol van de zorgmedewerker

Natuurlijk is het anders dan wanneer je echt ‘live’ bij elkaar bent. Harpiste Manja Smits: “Je kunt mensen niet aanraken want er zit een beeldscherm tussen. Daarom is er, naast maximaal twee deelnemers, ook altijd een zorgmedewerker betrokken. Haar rol is erg belangrijk. Eigenlijk neemt zij onze rol een beetje over. Ze pakt een hand vast, reikt een muziekinstrument of dirigeerstokje aan en moedigt mensen aan om mee te doen. Het is belangrijk dat de zorgmedewerker die rol ook durft te pakken.”

Voorbereidingen

Ook de voorbereidingen waren net even anders dan bij een normale workshop. Karen: “Daar hebben we veel tijd in gestoken. We zijn wat meer uitgegaan van een repertoire met laagdrempelig klassiek en hebben minder dan normaal ingezet op improvisatie. Vooraf hebben we ook een voorbereidend gesprek met de zorgmedewerker gehad. Daarin hebben we alles doorgesproken en verteld wat er, zowel inhoudelijk, als qua setting en digitale verbinding nodig is om de workshop zo goed mogelijk te laten slagen.”

Echt de moeite waard

Wanneer een live workshop niet mogelijk is, dan is een online workshop zeker de moeite waard, concluderen de Embrace-musici. Karen: “Ook al is het muziek op afstand je trekt mensen echt even in het moment. Ze leven op, reageren op elkaar, maken contact, en genieten van de muziek, dat is zo mooi om te zien.” Manja: “Zeker nu in tijden van corona contacten spaarzamer worden, kan muziek zoveel doen. En met wat aanpassingen kan dat dus ook op afstand. Al kijken we natuurlijk allemaal uit naar het moment dat alles weer live kan, dichtbij de mensen.”

Ben je mantelzorger of werk je als zorgmedewerker met mensen met een vorm van dementie en heb je interesse in het Online Programma Muziek en Dementie? Neem dan gerust contact met ons op.

[mk_button corner_style=”full_rounded” size=”medium” url=”https://embracenederland.nl/formulier-coronaproof-programma/” align=”right” bg_color=”#fdc300″ text_color=”dark”]Neem contact met ons op[/mk_button][vc_separator][vc_column_text css=”.vc_custom_1607608657349{margin-bottom: 0px !important;}”]

 

nl_NLDutch