Palliatieve zorg

Muziek kan zorgen voor vermindering van pijn, stress en angst, maar ook voor meer verbondenheid, ontspanning en genot bij mensen die in de laatste fase van hun leven zijn aanbeland. Dit zijn resultaten van het programma Muzikale Momenten, dat we hebben ontwikkeld voor de palliatieve zorg. We volgen daarbij de richtlijnen van Palliatieve Zorg Nederland. ‘Tijdens de muziek voelde hij geen pijn’ en ‘haar gedrag is positief veranderd’ zijn twee veelzeggende reacties van familieleden. Vanwege de kwetsbaarheid van de doelgroep is maatwerk en zorgvuldigheid hier, nog meer dan bij de andere programma’s, uiterst belangrijk.

Doelgroep

Inhoud

Bevindingen

Het programma Muzikale Momenten is voor de bewoners – en hun naasten – van een zorginstelling in de palliatieve zorg of in een hospice. 

Embrace Nederland verzorgt deze muzikale momenten voor mensen in de laatste fase van hun leven. De muzikale momenten bestaan uit repertoire en/of uit geïmproviseerde muziek. Patiënten mogen, als ze dat willen, zelf meedenken over het repertoire. Dit staat vooraf niet vast. 

Het achterliggende doel: het welbevinden van de bewoners verhogen door middel van muziek.  

Het programma wordt altijd op maat gemaakt, zowel voor een instelling als voor de bewoners. Dit varieert van kleine, relatief eenvoudig toepasbare interventies tot live-momenten, uitgevoerd door professionele musici van Embrace Nederland.

De muzikale momenten beginnen op de gang van de afdeling. Mensen kunnen zelf kiezen of ze de muzikanten in hun nabijheid willen laten komen, bijvoorbeeld op hun kamer of zelfs aan hun bed. De aanwezigheid van musici die live voor hen spelen is voor veel mensen een hele speciale gebeurtenis. 

Tijdens het muzikale moment houden we goed in het oog wat de behoefte van de patiënt is. Musici hebben veel contact met de zorgmedewerkers en overleggen daarnaast ook met de familie.

Het belangrijkste resultaat van het programma Muzikale Momenten: bewoners ervaren een verbeterd welbevinden door de inzet van muziek. Uit onze praktijk en uit internationaal onderzoek blijkt dat één of meer van de volgende effecten kunnen optreden:

  • Pijnreductie of verminderen van lichamelijke klachten
  • Angstvermindering
  • Verminderen van misselijkheid en braken tijdens chemotherapie
  • Gewoon ontspannen en genieten van muziek 
  • Time-out, focus verleggen
  • Verminderen van slaapproblemen
  • Ondersteuning van verwerkingsproblematiek
  • Verbetering van de stemming
  • Bieden van houvast en structuur

Meer weten?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. Dat kan via info@embracenederland.nl of telefonisch op 06 21 96 15 73.

nl_NLDutch