Slagkracht

Slagkracht

Slagkracht is de jongste tak aan de maatschappelijke boom van Embrace Nederland en is geïnspireerd op het gerenommeerde programma Drumworks in Londen. Met dit programma willen we de samenhang in groepen vergroten en mensen motiveren meer uit henzelf te halen. Dit doen we in wijkcentra – voor volwassenen en jongeren – op scholen en met andere belangstellende groepen.

Met Slagkracht komen we op plekken en in wijken waar cultuurparticipatie niet vanzelfsprekend is. Door samen muziek te maken ontdekken buurtbewoners, jongeren of scholieren dat ze onverwachte talenten hebben en dat je je met anderen verbonden kunt voelen. We als Embrace Nederland werken samen met sociale wijkteams en scholen.

Opzet programma

Elk project van Embrace Nederland, en dus ook Slagkracht, is maatwerk. Vanuit de jarenlange ervaring die Embrace heeft opgedaan is er een algemene werkmethode van waaruit elk project vertrekt.

We leveren als Embrace een projectleider. Zij ontwikkelt het programma en onderhoudt het contact met de betrokkenen. Wanneer de locatie voor Slagkracht bekend is, ontwikkelen we gezamenlijk een passende aanpak voor de gekozen doelgroep. 

Gratis toegankelijk

Het programma Slagkracht is voor de deelnemers gratis toegankelijk. Voor de muzikale begeleiding worden door Embrace Nederland getrainde musici ingezet. Zij nemen ook de trommels en stokken voor de deelnemers mee. 

Op een vaste dag en tijd komt het gezelschap iedere week twee uren samen in een wijkcentrum, dorpshuis of andere geschikte locatie. Dit voor een periode van 30 weken. Hier kan in overleg van worden afgeweken. Er is ook de mogelijkheid tot een serie korte workshops.

Zelfstandig voortzetten

Als de workshopserie erop zit, eindigt het project niet. Integendeel. Als Embrace Nederland hebben wij de ambitie om het project ook zonder onze begeleiding door te laten gaan. 

De laatste weken van de workshop zetten we daarom in als training. Hierin krijgen de deelnemers de tools om zelf verder te werken en hierin ligt de focus op het vergroten van het zelfvertrouwen en daarmee de zelfredzaamheid. Ook worden in overleg nieuwe doelen gesteld om naartoe te werken.

Doelgroepen

Wijkcentra

Slagkracht startte begin 2022 in de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen en is inmiddels uitgebreid naar de Vrijheidswijk. Sindsdien treffen buurtbewoners elkaar wekelijks in het wijkcentrum waar ze een paar uur met elkaar drummen. Ondertussen leren ze elkaar beter kennen.

Jongeren

Iedere woensdagmiddag in Wijkcentrum Het Mozaïek kunnen jongeren uit de Vrijheidswijk meedoen aan Slagkracht Young. We beginnen om 16.30 uur en stoppen rond 18.00 uur. Deelname is gratis. Meedoen? Kom eens langs!

HR - Embrace Slagkracht-24

Scholen

Voor scholen is het mogelijk om een verkorte variant van Slagkracht aan te bieden. Onlangs maakte ISK Leeuwarden gebruik van dat aanbod. Alle klassen van ISK Piter Jelles kregen de mogelijkheid om een uur lang te drummen. Dat zorgde voor mooie interactie tussen de leerlingen, zoals onderstaande video weergeeft.

Meer weten?

Wil je meer weten? Of heb je belangstelling om mee te drummen of het opzetten van een programma op locatie? Neem dan contact op met Mees van den Bergh, projectleider bij Embrace Nederland. E-mail: mvandenbergh@embracenederland.nl.