Interactieve concerten

Wij verzorgen Interactieve Concerten in woongroepen en dagbestedingscentra voor mensen met lichte tot ernstig meervoudige beperkingen. Muziek in combinatie met geïmproviseerde muziek vormen de basis van dit concert. Muziek biedt positieve uitkomsten, zoals loskomen van emoties en het bevorderen van cognitieve, motorische, sociale en emotionele ontwikkeling. Daarnaast wordt het contact tussen de deelnemers en hun begeleiders verbeterd en hiermee wordt de woon- en werksfeer positief beïnvloed

Doelgroep

Inhoud

Bevindingen

Wij verzorgen Interactieve Concerten in woongroepen en centra voor dagbesteding voor mensen met lichte tot ernstig meervoudige beperkingen. Muziek in combinatie met geïmproviseerde muziek vormen de basis van het Interactieve Concert. Doel is om het welzijn van de mensen te bevorderen, contact tussen mensen met een beperking en hun begeleiders/zorgmedewerkers makkelijker te maken en de woon- en werksfeer positief te beïnvloeden.

Training

Met ons muziektrainingsprogramma geven wij zorgmedewerkers handvatten om meer met muziek te doen in de dagelijkse zorgpraktijk. Ook familie en mantelzorgers kunnen deelnemen aan onze trainingen. Experts die actief zijn binnen de locatie, zoals muziektherapeuten, agogen en lokale professionele- en amateurmusici betrekken we altijd bij ons werk.

Tijdens de Interactieve Concerten begeven musici zich tussen de cliënten, maken persoonlijk contact en nodigen hen op een open en rustige manier uit om mee te spelen en/of mee te zingen. 
 
We maken gebruik van verschillende simpele instrumenten. Bij de instrumentkeuze letten we op de leeftijd en de mate van de beperking van de deelnemers. Iedereen kan meedoen, meezingen en meespelen.

Het concert duurt 1 tot 2 uren.

Voor mensen met een beperking:

• Verbetering van lichamelijk en psychisch welzijn
• Verbetering van cognitieve, motorische, sociale en emotionele ontwikkeling
• Betere concentratie
• Contact met begeleiders en zorgmedewerkers verloopt prettiger en gemakkelijker

Voor de medewerkers:

• Betere werksfeer en minder stress
• Medewerkers krijgen meer zelfvertrouwen door ontwikkeling van hun eigen muzikale talent en muzikaal leiderschap
• Medewerkers hebben meer plezier in hun werk en het contact met de cliënten
• Interactieve taken in de zorg kosten minder tijd, omdat cliënten/patiënten beter meewerken of vrolijker worden

nl_NLDutch