Dit zijn de activiteiten van Embrace Nederland tijdens het CityProms Festival

Zoals ieder jaar zijn we als Embrace Nederland op meerdere momenten te zien en horen tijdens het CityProms Festival in Leeuwarden. Alle activiteiten zijn, zoals voor het hele festival geldt, gratis toegankelijk. Een overzicht. Het complete programma van CityProms is hier te vinden.

Symposium met Artur Jaschke en Griet-Anne Banga
Vrijdag 23 juni – 11.00 – 13.00 uur
Locatie: Neushoorn Café

Wat zijn de effecten van muziek en improvisatie op het brein? Hoe en wanneer kun je dit toepassen in het dagelijks leven? Dat en meer vertelt neuromusicoloog Jaschke tijdens het gratis toegankelijke symposium dat Embrace Nederland organiseert op vrijdag 23 juni in Neushoorn Café.

Jaschke is naast neurowetenschapper ook jazzmuzikant. Hij publiceerde recent het boek Toekomstmuziek, waarin hij pleit  dat het ‘gezond’ is om te improviseren. Ook verscheen hij in meerdere landelijke tv-programma’s om over dit onderwerp te vertellen.

Ook Griet-Anne Banga, projectleider onderzoek en wetenschap bij Embrace Nederland, geeft een presentatie. Zij deelt praktijkvoorbeelden en observaties die ze deed bij verschillende programma’s van Embrace Nederland.

Benieuwd naar het verhaal en de inzichten van Artur Jaschke en Griet-Anne Banga? Kom dan op vrijdagochtend tussen 11.00 en 13.00 naar Neushoorn Café in Leeuwarden.

Muziektheatervoorstelling Anders!
Vrijdag 23 juni – 18.00 – 19.00 uur
Locatie: De Harmonie

Een groep van zo’n dertig spelers, zangers, dansers en vertellers – amateurs en professionals, met en zonder beperking – werkt toe naar de nieuwste uitvoering van Anders! op vrijdag 23 juni.

Anders! geeft mensen die nog te vaak aan de zijlijn van de samenleving staan een stem én een podium en opent de ogen van het publiek. 

De reis naar de voorstelling is minstens zo belangrijk, maar bij die reis hoort een passend eindpunt. Dat is het podium van de middenzaal van De Harmonie.

Enkele reacties van bezoekers die vorig jaar langskwamen:

‘Met plezier, bewondering en respect de voorstelling gezien. Wat een rijkdom hebben al deze mensen met ons via het podium gedeeld. Heel bijzonder’

En: ‘Baanbrekend, confronterend en raak. Ik had dit niet willen missen’

Grenzeloze Muziek
Zaterdag 24 juni – 17.00 – 18.00 uur
Locatie: Neushoorn Arena

Nieuwsgierig naar muzikale klanken en verhalen van over de hele wereld? Dan is Neushoorn op 24 juni de plek om te zijn. De formatie van Grenzeloze Muziek treedt op en neemt het publiek al verhalend mee naar hun land van herkomst.

De deelnemers van Grenzeloze Muziek, begeleid door Sigita Žurauskaitė, komen wekelijks samen om te repeteren en zo muzikaal uitdrukking te geven aan hun culturele achtergronden. Ze creëren via improvisatie nieuwe muziek. Daarnaast staan de sessies in het teken van ontmoeten. Door samen te spelen, bouwen de musici een netwerk op, maken ze nieuwe vrienden, verbeteren hun Nederlands en vinden ze gemakkelijker hun weg binnen de samenleving.

 

Muzikale Wending
Zondag 25 juni – 14.30 – 15.30 
Locatie: De Bres

In Theater de Bres staat op zondag 25 juni het programma Muzikale Wending centraal. Dit is een programma van Embrace Nederland dat wordt uitgevoerd op locaties van Wender, de organisatie die hulp biedt aan dak- en thuislozen in Noord-Nederland.

Musici van Embrace Nederland verzorgen een optreden en delen bijzondere verhalen over de resultaten van dit programma. Ook zijn reacties van deelnemers te horen.

Daarnaast is er ruimte voor interactie met het publiek. De musici van Embrace Nederland laten zien hoe relatief eenvoudig het is om samen muziek te maken. Wie wil kan meedoen, net zoals dit gebeurt tijdens de wekelijkse muzieksessies van Muzikale Wending. 

Slagkracht
Zondag 25 juni – 16.30 – 17.30
Locatie: Stadsgracht Leeuwarden

Zo mogelijk de meest swingende praam van Leeuwarden vaart op zondag 25 juni tussen 16.30 en 17.30 uur weer door de stadsgrachten. Vaste bezoekers van het CityProms Festival weten dan wel genoeg: het is de Slagkracht-ploeg die al varend een optreden verzorgt.

Slagkracht startte in 2022 in de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen en breidde dit jaar uit naar de Vrijheidswijk. Buurtbewoners komen hier wekelijks samen in het wijkcentrum om te drummen en elkaar beter te leren kennen. Het muzikale resultaat, maar ook het plezier dat dit oplevert, tonen ze op de laatste dag van CityProms.

nl_NLDutch