Achter de muur ligt het kleine geluk

Hoe vergaat het de musici van Embrace Nederland? Wat doen ze in hun vrije tijd en hoe gaan ze om met corona? Severiano Paoli speelt contrabas en mist het spelen op het podium enorm. Toch zit de geboren Italiaan niet stil. ,,Het voelt goed om dingen te verkopen die ik goed vind.” Een verhaal over een vertegenwoordiger in hars en strijkstokken.

Severiano legt het rustig uit. We drinken thee op zijn kleine balkon. Hars wordt gewonnen uit pijnbomen, zegt hij. Door het product te verhitten, blijft een harde vorm over die colofonium wordt genoemd. Hiermee worden onder meer de haren van een strijkstok ingewreven; zodat er wrijving ontstaat tussen stok en instrument. Zodat er klanken ontstaan. Deze soort wordt om begrijpelijke redenen ook wel vioolhars genoemd. ,,Wij voegen er onder andere nog bijenwas aan toe”, vertelt Severiano Paoli. ,,Maar ik zeg niet welke bestanddelen we nog meer toevoegen.” Het geheim van de smid.”

Leatherwood
Hij weet er veel van af. Dat moet ook want hij is de Europese vertegenwoordiger van de Australische harsproducent Leatherwood. Als agent bezorgt hij hars bij musici in heel Europa. Vanuit zijn woning in Groningen, op de derde verdieping van een herenhuis – in een gezellige studentenwijk – vertelt hij gepassioneerd over de hars.

,,Iedere musicus heeft gepersonaliseerde hars. De ene houdt van hard, de ander juist van een zachte soort. Het is een kwestie van mengen en smelten. Het gaat erom precies de juiste hoeveelheden bestanddelen toe te voegen”, zegt Severiano. ,,Soms mislukt het tien keer voordat je je gewenste harssoort hebt.” De uiteindelijke keuze wordt ook bepaald door de geografische afkomst; een musicus uit het doorgaans droge Scandinavië kan een iets zachtere hars gebruiken dan iemand uit Spanje of Portugal. Waar het veel warmer en dus vochtiger is.

Strijkstokken
Zijn klanten bevinden zich in heel Europa, musicerend voor het NNO in Groningen of wereldberoemde symfonieorkesten, zoals het Wiener Philharmonikar en het Berlin Philharmonic Orchestra. De harsleverancier van Leatherwood was voor zijn werk in Parijs, Brussel, Madrid en Lissabon. Maar nu natuurlijk even niet. De verkoop gebeurt tegenwoordig louter online, vergaderingen met zijn collega’s in Australië verlopen via Zoom of Skype. ,,We spreken meestal ’s nachts af, om een uur of één. Dan is het negen uur ’s ochtends in Australië.”

Severiano houdt verder nog een muziekinstrumentenwinkeltje draaiende. Hij verkoopt vooral strijkstokken. Moderne en klassieke bows, zoals de Engelse benaming luidt. Zijn klantenbestand bestaat uit studenten, professionals en volledige gezelschappen. Hij biedt zijn waar aan op facebook. Je kunt de strijkstokken huren of kopen, zolang je eerst een afspraak maakt. Vandaag prijst hij op facebook een H.R. Pfretschner aan; een strijkstok van Duitse makelij. Dit is wat Severiano onder de foto van de ‘wonderful Germna bow’ schrijft: ‘A big noble sound full of overtones, with a firm yet not gritty hold of the string, clear articulations and lots of power’. Severiano raakt de ware nerd-snaar met: ‘It has a pernambuco stick, a silver mounted ebony frog and an ebony button, for a total weight of 140 grams.’

Varkensvet
Een strijkstok van Severiano Paoli kost tussen de duizend en vijfduizend euro. Ze worden vervaardigd uit kostbare houtsoorten en gemaakt door gelouterde stokbouwers. Een week geleden kreeg Severiano er eentje terug nadat hij de stok aan een klant had uitgeleend. Om te proberen. De haren van de strijkstok voelden vreemd. Erg ruw en op plekken zelfs helemaal hard geworden. ,,De man had ze met varkensvet ingesmeerd. Varkensvet!” De ergernis is niet gespeeld. Een decennium lang Groningse nuchterheid heeft de Italiaanse passie niet kunnen verdrijven. Nog altijd liever pizza dan een eierbal. Severiano schudt het hoofd: ,,Het kostte me meer dan uur om de haren schoon te maken.”

Embrace
Hij mist Embrace. Hij mist het spelen in een ruimte met publiek erin. ,,Embrace maakt normaal gesproken een belangrijk deel van mijn muzikale leven uit. De meestal kleine, intieme setting waarin we spelen, is buitengewoon. Als je voor drieduizend mensen optreedt, ben je de baas. Speel je voor één persoon, en is die persoon ook nog eens erg ziek of zelfs stervende, dan ben je niet de baas. Op zo’n moment ben je je bewust van je kwetsbaarheid. Je voelt je bijna naakt en dat is behoorlijk spannend. Op zulke momenten moet je juist met extra overtuiging musiceren. Je moet jezelf overtuigen om de muur te doorbreken.”

Die muur ervoer hij voor het eerst toen zijn opa dement werd. Op het laatst was met zijn grootvader nauwelijks meer te communiceren. Soms lukt het Severiano. Dan doorbreekt hij de muur en maakt hij contact met de persoon tegenover hem. Een gelukzalig gevoel. ,,Als je iemand kunt bereiken bij wie je dat niet meer verwacht, dan voelt dat ontzettend goed. Dan ben ik pas écht een goede musicus.” Hij pakt zijn kop thee en neemt een slok. In de hoek van de kamer ligt een strijkstok. ,,Hoe bedenk je het”, zegt hij. ,,Varkensvet!”

Praktisch Expertisecentrum Embrace Nederland

Embrace Nederland ontwikkelt innovatieve muziekprogramma’s en trainingen met als doel om kwetsbare mensen een beter leven te geven. Onze muziekprogramma’s voeren we samen uit met professionele- en amateurmusici, mantelzorgers, zorgmedewerkers en studenten. Onze professionele musici volgden de master module ‘Music and Healthcare’ aan het Prins Claus Conservatorium. Embrace ontwerpt speciale programma’s. Meer weten? Mail ons: info@embracenederland.nl

nl_NLDutch