Embrace doet mee aan Culturele Hoofdstad Litouwen

LEEUWARDEN Embrace Nederland werkt mee aan Kaunas 2022. De Litouwse stad is volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Embrace verzorgt in de Baltische staat verschillende workshops en adviseert de organisatie bij het opzetten van een groot symposium tijdens het Pazaislis Festival, een van de projecten van Kaunas 2022. Philip Curtis, artistiek leider van Embrace, is de hoofdspreker op het congres.

Expertisecentrum Embrace is dit kalenderjaar al begonnen met de workshopserie: musici en muziektherapiestudenten uit Litouwen krijgen online les van onder anderen Philip Curtis en Simone Zwart-Derks. De studenten worden getraind om muziek in te zetten bij hun zorg voor mensen met een beperking. ,,Wij willen in Litouwen voor een beweging in de goede richting zorgen”, zegt Philip Curtis. ,,Als je wilt dat muziek echt het welbevinden van mensen verbetert, dan moet je zorgen dat je zorgmedewerkers enthousiast maakt.”

De samenwerking is ontstaan dankzij de hulp van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Directeur Margot Hoiting deed namens Embrace mee aan een uitwisselingsproject (‘Tandem’) van LF2018 in de Kroatische stad Rijeka. ,,Uiteindelijk leverde die samenwerking het contact met Kaunas op. En het is geweldig om te zien dat ons programma nu al aanslaat.”