Embrace omarmt de wereld al vijf jaar met muziek

Embrace Nederland werd in 2016 opgericht. De stichting, met het kantoor in Leeuwarden, nam zich voor om zoveel mogelijk kwetsbare mensen met behulp van muziekprogramma’s te helpen.

En daar werken we hard aan, vertelt directeur Margot Hoiting. ,,Al pakte ons jubileumjaar in 2021 anders uit dan we hoopten en verwachtten.” De reden laat zich raden. ,,Corona”, verzucht ze. Veel van de geplande activiteiten gingen niet door. Groepen mensen die het normaal gesproken al niet gemakkelijk hebben, werden dubbel geraakt. Althans, zo voelde het. ,,We speelden niet aan het bed in een hospice, we maakten geen muziek met onze dak- en thuislozengroep. In zorg- en verpleeghuizen bleef het stil omdat we niet met de mensen en hun verzorgers konden musiceren.”

Foto Bob de Boer

Embrace bedenkt op wetenschap gebaseerde muziekprogramma’s en -trainingen voor mensen die zorg nodig hebben of in de zorg werkzaam zijn: in de breedste zin van het woord. Mantelzorgers worden bijvoorbeeld geleerd hoe ze op eenvoudige wijze met muziek het contact met een vriend of familielid kunnen verbeteren. Er is een theaterproject waarin mensen met én zonder een beperking met elkaar oefenen en optreden. Verzorgenden worden getraind hoe ze mensen met dementie kunnen bereiken als er samen geïmproviseerde muziek wordt gemaakt.

,,Soms mag je van echte geluksmomenten spreken. Ook al duren die momenten soms maar kort, toch worden ze even meegenomen naar een plek die leuker is. Even niet de pijn of het verdriet, maar fijn samen muziek maken of naar muziek luisteren. En dat is ontzettend belangrijk. Je wil, nee je móet mensen het gevoel geven dat ze er toe doen.”

De musici van Embrace volgen allen een speciale opleiding aan het conservatorium voordat ze als Embrace-trainer aan de slag mogen. Margot Hoiting: ,,Embrace komt het niet alleen vertellen en voordoen, maar legt het ook allemaal goed uit. Aan bedrijfsgeheimen doen we namelijk niet. Het gaat ons erom dat de verzorgenden onze kennis kunnen blijven toepassen, maar vooral leren hun eigen creativiteit in te zetten. Embrace wil een beweging in gang zetten, met meer muziek in de zorg en het sociaal domein. We zijn goed op weg, maar nog lang niet waar we willen zijn. Op naar de volgende vijf jaar dus!”

Wil jij Embrace met een donatie ondersteunen? Klik dan hier voor meer informatie.

Foto Marchje Andringa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees hier het artikel op de voorpagina van Huis aan Huis Leeuwarden: