Friese innovatieve zorglessen ook in Litouwen en IJsland

De in Friesland ontwikkelde lesmethode Muziek in de Zorg breidt uit naar Europa. De module wordt de komende drie jaar toegepast op mbo-scholen in Litouwen en IJsland. Uiteindelijk moet dit in de beide landen leiden tot meer muziek in de zorg; in instellingen en kleinschalige (mantel)zorg.

De module is ontwikkeld door Embrace Nederland en ROC Friese Poort. Learning Hub Friesland helpt mee om de Europese samenwerking met muziektherapeuten en onderwijs rond te maken. Muziek in de Zorg maakt al langer deel uit van het lessenpakket bij de opleidingen van Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort, vestiging Drachten.
Door muziek toe te passen in de dagelijkse zorg verbetert de kwaliteit van leven voor patiënten, cliënten en ook de zorgmedewerkers. Muziek ontroert en beroert. Het haalt mensen uit hun isolement en het verbindt mensen. Het werkplezier van de zorgprofessionals en mantelzorgers wordt er bovendien leuker op.

Vertrouwde melodie
De mbo-studenten leren hoe ze dankzij muziek nog meer in contact komen met hun patiënten. Het maakt hierbij niet uit of de studenten een muzikale achtergrond hebben. De vaak kleine muzikale oefeningen leiden in veel gevallen tot grote resultaten. Wat doet muziek met het brein? Welke emoties roept het op? De mbo-studenten krijgen een opdracht, bedenken een plan van aanpak waarbij de activiteiten aansluiten op de zorgvraag. De theoretische kennis wordt meteen in de praktijk toegepast. De oefeningen vinden eerst in de eigen vertrouwde kring plaats. Bij opa en oma of bij de ouders. De stage is vervolgens in een zorginstelling. Daar wordt het plan samen met andere klasgenoten uitgerold.

,,Er is wereldwijd al heel veel werk gedaan op dit thema, maar allemaal vanuit een universitaire setting of een conservatoire waar professionele musici opgeleid worden,” aldus Philip Curtis, artistiek leider van Embrace Nederland. ,,Dat werk is ontzettend belangrijk, maar veruit de meeste mensen in de zorg komen uit het mbo en niet vanuit een muziekopleiding. In het mbo kun je echt het verschil maken.”
Het project in Litouwen en IJsland is gefinancierd door een Erasmus+ bijdrage van de Europese Unie. Embrace, ROC Friese Poort en Learning Hub Friesland zijn de samenwerkingspartners.

nl_NLDutch