Slagkracht Young van start in Vrijheidswijk: gratis drumsessies voor jongeren

Iedere woensdag kunnen jongeren uit de Vrijheidswijk in Leeuwarden meedoen aan het programma Slagkracht Young, opgezet door Embrace Nederland in samenwerking met Amaryllis en wijkcentrum Het Mozaïek. Samen maken ze wekelijks anderhalf uur knallende beats en strakke ritmes op de aanwezige sambadrums. Deelname is gratis.

,,Vanuit het wijkcentrum kwam de vraag om een speciale jongerengroep op te richten”, zegt projectleider Mees van den Bergh van Embrace Nederland. Aan die wens wordt nu gehoor gegeven.  

Samenwerking met Amaryllis
Daarvoor zijn de krachten gebundeld met Amaryllis, de welzijnsorganisatie in de gemeente Leeuwarden. Jongerenwerkers van Amaryllis enthousiasmeren de jeugd uit de wijk om iedere woensdag mee te doen.  

Mees benadrukt dat de drumsessies heel toegankelijk zijn: ,,Veel jongeren denken in het begin ‘dat kan ik niet’, of ‘dat is niks voor mij’. Daar moet je even doorheen. Uiteindelijk kan iedereen meedoen en ontdek je misschien wel onontdekte talenten.”

Ruimte voor eigen inbreng
Er is veel ruimte voor eigen inbreng. Mees: ,,We maken beats op nummers die de jongeren graag luisteren, of we bedenken zelf nieuwe ritmes. Het is in ieder geval lekker om veel geluid te maken.”

Jongeren die zin hebben om mee te doen, kunnen zich iedere woensdag melden bij wijkcentrum Het Mozaïek. De workshops zijn van 16.30 tot 18.00 uur. Deelname is gratis en drums zijn aanwezig.

Slagkracht
Slagkracht Young vloeit voort uit het succesvolle programma Slagkracht dat Embrace Nederland heeft ontwikkeld, geïnspireerd door het Engelse Drumworks. Buurtbewoners komen wekelijks samen om te drummen. Het ontwikkelen van muzikale vaardigheden is hier een mooie bijvangst, het sociale aspect van dit programma is het belangrijkst.

Slagkracht startte begin vorig jaar in de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen en is een aantal maanden later ook uitgerold in de Vrijheidswijk. Hier nemen bewoners wekelijks de drumstokken ter hand én ze leren elkaar daardoor beter kennen. Sterker nog: deelnemers hebben het programma zelfstandig voortgezet.

Zelfstandig voortzetten
Net als bij de eerdere Slagkracht-programma’s komen medewerkers van Embrace Nederland – een projectleider en een slagwerkinstructeur – de eerste twintig weken langs om de workshops te verzorgen, daarna wordt het programma zelfstandig voortgezet. Voor die opzet wordt nu ook gekozen bij Slagkracht Young.