Een muziekinstrument bespelen als je Alzheimer hebt, met Erik Scherder

Een instrument bespelen terwijl je Alzheimer hebt en je brein dus ernstig is aangetast. Professor Erik Scherder weet als geen ander dat je hersenen, ondanks een beschadiging, tot veel in staat zijn. De breinprofessor legt het in deze video uit: “Dat is een onbewuste vorm van leren of onthouden die belangrijk is voor bijvoorbeeld onze motoriek. Dit impliciete leren wordt op plekken in ons brein weggezet waar het minder kwetsbaar is voor bijvoorbeeld een ziekte van Alzheimer.”

Het mooie is nu dat ook  alles wat met muziek te maken heeft bewaard wordt in deze beschermde delen van ons brein. Erik Scherder, lid van het comité van aanbeveling van Embrace: ”Muziek van vroeger brengt herinneringen tot leven. En wat extra bijzonder is: wie vroeger een muziekinstrument gespeeld heeft, kan dat vaak nog tot op hoge leeftijd. Zelfs wanneer het geheugen aangetast is door dementie.”

Erik Scherder ontvangt in deze video een heel bijzondere gast. Een meneer die lijdt aan de ziekte van Alzheimer en prachtig mondharmonica speelt, met heel veel plezier.