‘Met muziek haal je mensen met dementie naar het hier en nu’

Severiano Paoli is een veelzijdig bassist en musicus bij Embrace Nederland. Als speler van oude muziek werkt hij samen met diverse professionele orkesten, zoals het barokensemble van de beroemde zangeres Nathalie Stutzmann. Daarnaast werkt hij ook met moderne orkesten. Severiano studeerde af in zijn geboorteland Italië, kwam in 2013 naar Nederland om zijn master te doen aan het Prins Claus Conservatorium en besloot in Groningen te blijven. We spraken met hem over het leven als musicus in coronatijd, zijn werk voor Embrace en zijn toekomst in Nederland.

Hoe begon jouw leven als musicus?
Al vanaf mijn jeugd wist ik dat ik musicus wilde worden. Op mijn zevende kwam ik in contact met de gitaar, tijdens een feest van mijn ouders. Zo’n tien jaar later maakte ik kennis met de contrabas, dat was in het theater. Ik vond het een prachtig instrument, met die diepe en donkere klanken. Ik ben lessen gaan volgen. Mijn conservatoriumopleiding rondde ik af in het Italiaanse Lucca. Via een docent kwam ik in contact met het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Wat betekent het werk voor Embrace Nederland voor je?
Op het Prins Claus Conservatorium volgde ik de Master Module ‘Music and Healthcare’ en leerde ik Philip (Philip Curtis is artistiek leder van Embrace Nederland, red.) kennen en kwam in contact met het werk van Embrace. Ik heb bij Embrace veel geleerd over wat muziek met mensen doet, in het bijzonder met kwetsbare mensen. Maar ik heb ook veel geleerd over mezelf als communicator. Muziek is een taal. Met muziek kun je contact maken en mensen met dementie naar het hier en nu halen. Dat heeft een positief effect op hun welzijn.

Hoe ziet jouw leven als musicus eruit in tijden van corona?
Ik werk als zelfstandige, in verschillende en wisselende gezelschappen. Nu met deze ‘gedeeltelijke lockdown’ ligt het even stil. Maar zodra het mogelijk is treed ik weer op. Natuurlijk binnen de grenzen van de coronamaatregelen. De inkomsten uit muziekoptredens zijn op dit moment een stuk lager en ook het werk voor Embrace ligt op dit moment stil. Maar ik heb nog steeds inkomsten uit andere werkzaamheden. Ik heb drie partituren bij een Japanse uitgeverij uitgegeven. Ook werk ik als consultant voor een Koreaanse musicoloog mee aan een boek over de geschiedenis van de contrabas. Via www.facebook.com/sevbows/ verkoop en verhuur ik strijkstokken, zowel moderne als historische exemplaren. Aan studenten en aan professionele musici.

Mensen kunnen via jouw YouTubekanaal ook tutorials volgen, waar gaan die over?
Het doel van mijn videotutorials op YouTube is om mensen te helpen met hun persoonlijke ontwikkeling met hun eigen instrument. De video’s zijn in principe autobiografisch: alles wat ik daarop deel komt uit mijn persoonlijke ervaring. Het is eigenlijk een soort van dagboek van mijn ontwikkeling als musicus. Ik ben ermee begonnen omdat ik merkte dat veel musici niet echt nadenken over waarom ze bepaalde dingen doen. Welke gereedschappen kies je voor je instrument? Op welke manier beoefen jij je instrument? Met mijn video’s wil ik mensen nieuwsgierig maken en hoop ik hen te kunnen helpen tijdens hun muzikale opleiding.

Hoe kijk je naar de toekomst?
De toekomst is op dit moment lekker bewolkt. We kunnen nog niet voorspellen wat er de komende maanden gaat gebeuren. Ik hoop mijn werk voort te kunnen zetten zoals ik dat voor de coronacrisis uitvoerde. Tot afgelopen maart was er altijd een stijgende curve, het ging hartstikke goed. Ik hoop die draad weer op te kunnen pakken en weer veel nieuwe uitdagingen aan te kunnen gaan. Ik wil graag in Nederland blijven, ik vind dit een geweldig land. Ik ben hier gesettled, voel me hier thuis en het is hier fijn werken. En heel belangrijk: overheid en belastingdienst maken het je hier heel erg makkelijk om als zelfstandige dingen geregeld te krijgen. Dat is in andere landen heel anders.

Bekijk hier het filmpje met de coronatip die Severiano maakte voor Embrace Nederland.

Praktisch Expertisecentrum Embrace Nederland

Embrace Nederland wil met haar muziekprogramma’s iedereen in de zorg inspireren om muziek in te zetten in de dagelijkse zorgpraktijk. Embrace Nederland bedenkt innovatieve muziekprogramma’s en laagdrempelige trainingen met als doel om kwetsbare mensen een beter leven te geven. Deze muziekprogramma’s voeren we samen uit met professionele- en amateurmusici, mantelzorgers, zorgmedewerkers en studenten. Onze professionele musici volgden de master module ‘Music and Healthcare’ aan het Prins Claus Conservatorium.

nl_NLDutch