Samba in de bunker van Heechterp-Schieringen

Drummen: zodat je je buurtgenoten beter leert kennen. Omdat je er nieuwe energie van krijgt. Omdat het de pannen van het dak swingt. Omdat het hartstikke leuk is: dát in de eerste plaats…

Afgelopen maandag startte Slagkracht: een leuke en vooral swingende workshopserie in het wijkcentrum van Heechterp-Schieringen. Slagkracht is voor iedereen die ervan houdt om muziek te maken. Om te drummen, onder begeleiding van drie ervaren slagwerkers; elke maandagavond in een groep van maximaal twaalf slagwerkers.

De eerste sambadrumavond vond plaats in de ‘bunker’ van het wijkcentrum. Een vrij ongezellige ruimte, maar daar was al snel weinig van te merken. Het ritme van de drums maakte heel veel goed. De meeste deelnemers hadden nauwelijks muzikale ervaring. Een proefles gitaarspelen. De blokfluitlessen op de lagere school. Het was opmerkelijk om te zien dat de musici na de drumavond er flink op vooruit waren gegaan.

Wijkbewoners en workshopleiders drumden bijna twee uur. ,,Het is echt heel erg leuk om met elkaar muziek te maken”, zei een van de professionele slagwerkers. Alle niveaus zijn welkom: ,,Ervaring is meegenomen, maar absoluut niet nodig. Wie een beetje of zelfs helemaal niet kan drummen, is ook van harte welkom. Want we leren je het graag.” En alle muziekstijlen komen voorbij.

Slagkracht is gebaseerd op het Engelse Drumworks dat in een groot aantal wijken in Londen wordt uitgevoerd. Het programma is bedacht om de samenhang in wijken te vergroten en mensen te motiveren meer uit henzelf te halen.

,,We werken serieus samen aan een optreden in de zomer. Je hoeft geen instrument mee te nemen want voor sambadrums wordt gezorgd”, zegt Mees van den Bergh, namens het organiserende Embrace Nederland. Ook de koffie en thee kosten niets.

De workshops zijn elke maandag van 19.00 tot 21.00 uur. Aanmelden voor de gratis drumavonden kan bij Mees, via mvandenbergh@embracenederland.nl. Slagkracht is een project van Embrace Nederland, Amaryllis en Wijkcentrum Heechterp-Schieringen.