Interactive concerts

Wat gebeurt er tijdens Interactieve Concerten?

Tijdens de Interactieve Concerten begeven musici zich tussen de cliënten, maken persoonlijk contact en nodigen hen op een open en rustige manier uit om mee te spelen en/of mee te zingen. We maken gebruik van verschillende simpele, ongestemde slagwerkinstrumenten. Dit kunnen lollypop trommels, shakers, sambaballen of sleigh bells zijn. Bij de instrumentkeuze letten we op de leeftijd en de mate van de beperking van de deelnemers. Iedereen kan meedoen, meezingen en meespelen.

Muziektrainingsprogramma voor (zorg)medewerkers

Doel van onze laagdrempelige muziektrainingsprogramma’s is om medewerkers handvatten te bieden om meer met muziek te gaan doen in het dagelijks contact met kwetsbare mensen. Tijdens de trainingen helpen we medewerkers om hun stem te ‘durven gebruiken’ en besteden we aandacht aan bewustwording van geluiden in de dagelijkse zorg.

Om deel te nemen hoeven medewerkers geen muziekinstrument te kunnen bespelen of getrainde zangers te zijn.Sommige zorgmedewerkers maken al dagelijks gebruik van muziek, bijvoorbeeld bij het helpen met opstaan, wassen en eten enzovoort. Hen willen we stimuleren om motivator te zijn voor andere medewerkers.

Het muziektrainingsprogramma bestaat uit simpele en effectieve oefeningen rond geïmproviseerde muziek, leiderschapstraining, evaluatie en reflectie. Onze trainingen zijn altijd op maat gemaakt voor de betreffende groep of zorglocatie.

Wij verzorgen Interactieve Concerten in woongroepen en centra voor dagbesteding voor mensen met lichte tot ernstig meervoudige beperkingen (EMB). Klassieke muziek in combinatie met geïmproviseerde muziek vormen de basis van het Interactieve Concert. Doel is om het welzijn van de mensen te bevorderen, contact tussen mensen met een beperking en hun begeleiders/zorgmedewerkers makkelijker te maken en de woon- en werksfeer positief te beïnvloeden.

Met ons muziektrainingsprogramma geven wij zorgmedewerkers handvaten om meer met muziek te doen in de dagelijkse zorgpraktijk. Ook familie en mantelzorgers kunnen deelnemen aan onze trainingen. Experts die actief zijn binnen de locatie, zoals muziektherapeuten, agogen en lokale professionele- en amateurmusici betrekken we altijd bij ons werk.

Ons aanbod is geschikt voor zowel woonlocaties als dagbesteding.

Effecten van Interactieve Concerten:

Voor mensen met een beperking:

• Verbetering van lichamelijk en psychisch welzijn
• Verbetering van cognitieve, motorische, sociale en emotionele ontwikkeling
• Betere concentratie
• Contact met begeleiders en zorgmedewerkers verloopt prettiger en gemakkelijker

Voor de medewerkers:

• Betere werksfeer en minder stress
• Medewerkers krijgen meer zelfvertrouwen door ontwikkeling van hun eigen muzikale talent en muzikaal leiderschap
• Medewerkers hebben meer plezier in hun werk en het contact met de cliënten
• Interactieve taken in de zorg kosten minder tijd, omdat cliënten/patiënten beter meewerken of vrolijker worden

Meer weten over onze Interactieve Concerten?

Wilt u ontdekken wat onze Interactieve Concerten voor uw cliënten en medewerkers kunnen betekenen? Meld u aan, en wij nemen contact met u op voor een kennismakingsgesprek!

 

nl_NLDutch