Embrace Nederland: coronaproof programma

‘Muzikale sessies voor kwetsbare mensen moeten door’

Embrace Nederland: coronaproof programma

HARLINGEN – Embrace Nederland is coronaproof. Dat betekent dat de muzikale programma’s voor kwetsbare, vaak oudere mensen toch uitgevoerd kunnen worden. Embrace zet kwalitatief hoogwaardige musici, met het conservatoriumdiploma op zak, in voor programma’s voor kwetsbare groepen. Het zijn altijd interactieve programma’s, of het nu gaat om (kleine) concerten, workshops of trainingen.

Er zijn vier coronaprogramma’s ontwikkeld die vanaf nu online of in het fysieke bijzijn van mensen veilig georganiseerd worden. Deze zomer, tijdens de eerste coronagolf, voerde Embrace online én buiten enkele aangepaste sessies uit. Achteraf beschouwd waren die activiteiten aanleiding voor de ontwikkeling van het nieuwe programma Embrace Coronaproof.

Philip Curtis, artistiek directeur van Embrace, benadrukt het belang van de programma’s: ,,Het geluk van mensen die extra zorg nodig hebben staat binnen Embrace voorop. Wie wel eens een sessie heeft bezocht ziet het meteen. Mensen reageren als er muziek klinkt. Ook is het voor onze musici erg fijn om weer eens live te spelen, zodat je écht interactie met de mensen hebt. Want dat missen ze.” Embrace is een landelijke organisatie die veel in Fryslân en Groningen actief is.

Wat onder normale omstandigheden vaak niet gebeurt, slaagt ‘in het muzikale moment’ wel; het lukt de musici om met muziek contact te maken met hen die zo in hun eigen, meestal stille wereld leven. Een treffend voorbeeld is de video waarmee een voormalig ballerina met Alzheimer onlangs wereldwijd viraal ging. Na het beluisteren van het Zwanenmeer (Tsjaikovski) herkent de vrouw de muziek waarmee ze vroeger als topballerina furore maakte en begint, in haar rolstoel, te dansen…

Dát effect is ook wat de programma’s en trainingen van Embrace nastreven. Philip Curtis: ,,Onze ervaring is dat onze programma’s vreugde en afleiding teweegbrengen en kennis opleveren. Voor onze vrijwilligers, mantelzorgers en musici. En natuurlijk voor de mensen aan wie Embrace haar bestaansrecht ontleent. Het is alsof zij op die speciale muzikale intermezzo’s de regie in hun leven even terugkrijgen. Dat moment, is even ontroerend als heilzaam.”

Over Embrace Nederland
Praktisch expertisecentrum Embrace Nederland wil met haar muziekprogramma’s iedereen in de zorg inspireren om muziek in te zetten in de dagelijkse zorgpraktijk. Embrace Nederland bedenkt innovatieve muziekprogramma’s en laagdrempelige trainingen om kwetsbare mensen een beter leven te geven. Deze muziekprogramma’s voeren we samen uit met professionele en amateur-musici, mantelzorgers, zorgmedewerkers en studenten. Onze professionele musici volgden de master module ‘Music and Healthcare’ aan het Prins Claus Conservatorium.

Noot voor uw redactie:
Wilt u meer weten? Of vindt u het leuk om iemand uit het Embrace-team te interviewen?
Neem dan contact op met Radboud Droog: 06-51593635. E-mail:radbouddroog1971@gmail.com.

Klik hier voor meer informatie over de programma’s

nl_NLDutch