Welke meerwaarde heeft muziek voor mensen met dementie? En hoe kun je het inzetten als zorgmedewerker?

Hoe werkt muziek? Welke meerwaarde heeft de inzet van muziek en het maken daarvan voor mensen met dementie? Wat doet het met hun naasten en hun onderlinge band? En wat levert het op voor zorgmedewerkers? Deze – en meer – vragen werden beantwoord tijdens de workshop Muziek & Dementie van Embrace Nederland, gegeven op de netwerkbijeenkomst die Stichting Kameraad dinsdag 28 maart organiseerde.

Philip Curtis van Embrace Nederland.
 

Philip Curtis, artistiek leider van Embrace Nederland, nam de toehoorders op enthousiaste wijze mee op een muzikale ontdekkingstocht. ‘Wie hier is musicus?’, vroeg hij de aanwezigen. Uiteindelijk blijkt er in vrijwel iedereen een musicus te zitten. Hij wees het publiek op de mogelijkheden om muziek in te zetten, zowel in de thuissituatie als in een instelling.

Embrace Nederland heeft twee programma’s ontwikkeld om het welbevinden van mensen met dementie – en hun naasten – te verhogen. We doen dit met het programma Muziek & Dementie (lees hier meer) in verpleeghuizen en centra voor dagopvang voor mensen met dementie en hun verzorgers. Met ThuisMuziekZorg (lees hier meer) komen we langs bij mensen die een vorm van dementie hebben en nog thuis wonen. ‘Verbinding’, ‘afleiding’ en ‘ontspanning’ zijn hier mooie en waardevolle resultaten.

Download hier de folder ThuisMuziekZorg.

nl_NLDutch